:: YAZI

Eklenme: 11.07.2019 12:21 


Kaos Asrının felâketleri arasında bence başı çeken sigara içme hastalığı, kanserigeçti.
Başı çeken diyorum, her türlü zararlı alışkanlıklar sigara içme ile başlıyor ve büyük boyutlar kazanarak devam ediyor.
Tohumu bir Ermeni tarafından Osmanlı topraklarına sokulan sigaranın zararları, günümüzde zirveye çıkmış, tehlike çanları saz haline gelmiştir.
2009 yılından beri uygulanan sigara içme yasağı ve ceza verilmesi, bir fanteziden ileri gidememiş, boyutları bugün milylonları aşmıştır.
Önce birçoklarının es geçtiği, kasıtlı olarak yayınlamadığı MEDYA’dan bazı duyarlı gazetelerin yer verdiği haberlerle başlayalım.
METROBÜS DURAĞINDA SİGARA YASAĞI DELİNDİ UYARAN VATANDAŞ İSE TEKME TOKAT DÖVÜLDÜ
* 2009 yılından itibaren uygulanan sigara yasağında olumlu sonuçların yanı sıra bazı sabırsız tiryakilerin yasaklı alanlarda ısrarla sigara içmeleri sigara kullanmayan vatandaşları çileden çıkartmaya başladı. Özellikle metrobüs ve otobüs durakları ile hastane önlerinde içilen sigaralar isyan ettirdi. Buna en son dün Edirnekapı metrobüs durağında sigara içenleri uyaran yaşlı adama tekme tokat saldıran 2 gencin görüntüleri sosyal medyayı salladı. Ancak 10 yıldır yasak olmasına rağmen tiryakilerin neredeyse hiçbir şeye aldırış etmeden sigara içmeye devam etmesi ve cezai uygulamaların yetersiz kalması vatandaşları iyice rahatsız etmeye başladı. Sigaradan dolayı rahatsızlığını dile getiren vatandaşlara özellikle küçük çocukları bulunan ailelere dahi tepki gösteren tiryakilerin estirdiği terör dün metrobüs durağında fiziksel şiddete dönüştü.
Emrah Yeşilduman 10 Temmuz 2019, Yeni Şafak
* Metrobüs durağında yasak olmasına rağmen sigara içilmeye devam ediyor.
Türkiye'de başlatılan tütün kontrolüne yönelik çalışmalar, Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un 3 Ocak 2008'de kabul edilmesiyle ivme kazandı. Söz konusu kanunun kamuya açık kapalı alanlar ile ilgili hükümleri 19 Mayıs 2008, özel hukuk kişilerine ait olan lokantalar ile kahvehane, kafeterya ve birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmelerde tütün ürünlerinin tüketilmemesi ile ilgili hükmü ise 19 Temmuz 2009'da yürürlüğe girdi. Ancak yasağa rağmen özellikle metrobüs ve otobüs duraklarında adeta hiç uygulanmıyor. Sigara tiryakileri de bu alanlarda yasağa rağmen diğer yolculara ve güvenliklere aldırış etmeden sigara içiyorlar. Cezai uygulamaların yetersiz kaldığı bu alanlarda içenleri uyaranlara ise bazı tiryakiler fiziksel saldırıda bulundu
*SİGARA YASAĞI ALENEN DELİNMEYE BAŞLADI
19 Temmuz 2009 yılında başlayan kapalı alanlarda sigara yasağına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da destek vermesi büyük bir etki oluşturmuştu. Ancak son zamanlarda bu sigara yasağı toplu kullanılan alanlarda delinmeye başladı. Kafeler, otobüs, metrobüs, tramvay, taksi, minibüs, büyük iş merkezlerinde ve hastane önlerinde alenen sigara içilir konuma gelindi. Kafelerde müşteri kaybetmemek için sulu küllük uygulamaları yapılırken, metrobüs duraklarında sabırsız tiryakiler diğer yolculara aldırmadan sigara içiyor. Minibüs ve taksilerde ise şoförler yolculuk esnasında sigarasını yakarak kolunu camdan dışarı çıkartarak içerken hastanelerde ise kapı önlerinde hemen hastaların girdiği ve hava almaya çıktığı alanlarda sigara içiliyor.
*OTOBÜS BEKLEYENLERİ ÇILDIRTAN SİGARA!
Sabah işine yetişmek için ya da akşamları işten çıkıp evine gitmek isteyen İstanbulluların yoğun olarak kullandığı Metrobüs duraklarında yaşanan sigara yasağının alenen delinmesi sigara içmeyen yolcuları ve özellikle çocuklu aileleri çileden çıkartıyor. Metrobüs, otobüs, tramvay duraklarında yasak levhalarının bulunmasına rağmen etrafı açık alan olduğu için sigara içen birkaç sabırsız tiryaki nedeniyle bazı yolcular için yolculuk adeta zehir oluyor.
*SİGARA İÇENLERİ UYARAN YAŞLI ADAMA TEKME TOKAT SALDIRI
Dün Edirnekapı metrobüs durağında yasak olduğu için ve rahatsızlık vermesi nedeniyle sigara içen iki genci uyaran yaşlı adam, saldırıya uğradı. Tekme ve tokatların havaya uçuştuğu kavgada cep telefonu kamerasına yansıdı. İddiaya göre duraktaki bir adam iki gence, “burada sigara içmeyin” uyarısında bulundu. Güpegündüz vatandaşların gözü önünde sigara içmeleri yasak olduğu halde adama saldırdılar. Tekme ve yumrukların havada uçuştuğu kavgayı güvenlik görevlileri sonlandırdı.
Metrobüs durağında tekme tokat birbirine girdiler
Edirnekapı metrobüs durağında sigara içen iki genci uyaran adam, saldırıya uğradı. Tekme ve tokatların havaya uçuştuğu kavgada cep telefonu kamerasına yansıdı.
Yıllardır duraklarda ve istasyonlarda sigara içmenin yasak olduğunu belirten işaret ve levhaların yer almasına rağmen yasağı alenen delen gençler bir de uyarıda bulunan adama tekme tokat saldırması hem kamuoyunda hem de sosyal medyada büyük tepki topladı.
*UYARILARA RAĞMEN İÇİYORLAR
Metrobüs duraklarında uyarı levhalarının yanı sıra belirli periyotlarla anonslar yapılarak sigara yasağı yolculara bildiriliyor. Ayrıca güvenlik görevlileri de gördükleri zaman uyarıyorlar ancak hiçbir cezai yetkileri olmadığı için tiryakilerin çoğu içmeye devam ediyor. Hatta uyaran görevlilerle dahi tartışıyorlar.
Edirnekapı'da sigara içenler uyarıda bulunan vatandaşa saldırdı.

*YASAK DİNLEMİYORLAR
Sigara ve tütün ürünlerinin zararlarının azaltılmasına yönelik Türkiye’de büyük adımlar atıldı. Önce kafe ve restoranlarda ardından da toplu yaşam alanlarında sigara ve tütün ürünleri tüketmek yasaklandı. Bu yasakların başında da toplu ulaşım araçları ve bu araçlara binmek üzere beklediğimiz duraklar da kapsam içine alındı. Ancak İstanbul’da toplu ulaşımı kullanan bazı sigara tiryakileri bu yasağı alenen delerek sigara kullanmayan vatandaşları duraklarda çileden çıkartıyorlar.
Metrobüs duraklarında yaşanan sigara izmariti kirliliği...
Sigara yasağı uyarısının altında sigara içenler...
Otobüs, metrobüs, tramvay ve metro durakları sigara yasağı kapsamına giren ortamların başında geliyor. İstanbul genelindeki İETT duraklarında sigara içilmesinin yasak olduğuna dair gerekli uyarı yazısı ve işaretler yer alıyor. Buna rağmen gün içinde toplu taşıma araçlarını kullanan bazı sigara tiryakileri bu yasağa uymayarak sigara kullanmayan insanları rahatsız ediyor.
*YASA AÇIK VE NET ANCAK ÇOCUKLU AİLELERİN YANINDA BİLE SİGARA İÇİYORLAR
"4207 sayılı yasa gereği topluma açık umumi yerlerde sigara içilmesi yasaktır. Bu kapsamda İETT duraklarında da sigara içilmesi yasaklanmıştır. İlgili yasak toplumun yoğun olarak kullandığı yerlerin içindeki alanlar ile bekleme salonları ve lobi gibi yerlerinde geçerli olup yasak levhasının takılması zorunludur." Yasa bu kadar açık ve netken bazı insanların sadece birkaç dakika daha beklemeden durakların içinde sigara içmeleri yolculuk yapan diğer insanları çileden çıkartıyor. Özellikle otobüs sırası beklerken çocuklu ailelerin yanında veya önünde sigara içenlerin duyarsızlığı artık hat safhaya ulaşmış durumda.
Yukarıda Medyadan alınanlar yanında, daha nice bilinmeyen, görünmeyen, saklanan olaylar var.
Çocuk emziği gibi ağızlardan düşmeyen sigara tiryakiliği, insanları nereye götürüyor?.. Tehlike çanları, feryat ve ahları, olup/bitenleri görenler yok mu? Sigara paketleri üzerine “SİGARA ÖLDÜRÜR” ibaresinin yazılması bir alay konusu değil midir.
Yazımızı bir şiirimizle bitirelim:
AKROSTİŞ
SİGARA DENEN MERET
Sigara denen meret, asrımızın vebâsı,
İçmek ölüm işaret, dana nice, dahası,
Garip etse beşâret, hiç sorulmaz dehâsı,
Adam verse kefâlet, san ki çölde vahası,
Rıza kapı kefâret, gösteriş dik alası,
Ahmet, Kâmil, Melâhat, duman altı kalası.


Der bırakamıyorum, nefsin esiri olur,
En güzel olan yorum, zehiri onda bulur,
Ne gibi olsa sorum, cevabından kurtulur,
Eser bırakıyorum, zaman gelir sorulur,
Nedâmet diliyorum, kirli sular durulur.

Meret, hem de bir düşman, sigara içme sakın,
En doğrusu, ol pişman; olan/bitene bakın,
Rahat ol, olma şişman; bu ömrün sonu yakın,
Esir değil, danışman, Edeb-i Erkân takın,
Terk et, at sigarayı, dediği olur Hakkın.
KEMÂLİ
NOT:Sayısız sağlık sorununa yol açan sigara, Türkiye’de, yılda yüz bin kişinin ölümüne, 700 bin kişinin sakat kalmasına yol açıyor.
Ülkemizde sigara içme oranları erkeklerde yüzde 60, kadınlarda yüzde 15. Türkiye’de 17 milyon sigara tüketicisi var.
Yıllık tütün ürünleri tüketimi 5,5 milyar paket.
“Sigara içme/Ölümü seçme, “Sigara çalım/Sağlığa zulüm” değil mi..

  Yorum gönder
 
Diğer yazılar

* ASRIMIZIN BÜYÜK HASTALIĞI ÇIPLAKLIK...
* HASTALAR RİSALESİ HASTALIKLA BARIŞMAYA VE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR
* BİR DAMLA VE DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ
* ŞİKÂYET VE KARAMSARLIK SONSUZU...
* ŞİKAYET!..
* AK PARTİ NEREYE GİDİYOR?...
* ANARŞİ VE TERÖRDEN KURTULMAMIZ “HUCURAT SURESİ” İLKELERİNDE YER ALIYOR
* ERMENİ CEMAATİ VE KÜRT BİLİNEN ERMENİLER
* İBRETLİK BİR HİKÂYE
* ERMENİ CEMAATİ VE KÜRT BİLİNEN ERMENİLER


Tüm Yazılar

 
© 2006 - 2024 İlhan YARDIMCI
Tasarım & Yazılım Sinan Eldem